Prešovský A-typ dostal za obnovu Bosákovej banky prestížne ocenenie

24.06.2003 Celý región

Za realizáciu komplexnej obnovy secesnej budovy tzv. Bosákovej banky v Prešove dostala nedávno miestna firma A-typ, architektonický ateliér, prestížne ocenen...
Za realizáciu komplexnej obnovy secesnej budovy tzv. Bosákovej banky v Prešove dostala nedávno miestna firma A-typ, architektonický ateliér, prestížne ocenenie Európskej únie (EÚ). Cenu pod názvom European Union Prize for Cultural Heritage 2002 udeľuje každoročne organizácia Europa Nostra so sídlom v Bruseli, centre EÚ.

Projekt do súťaže prihlásila Darina Petranská z Pamiatkového úradu (PÚ) v Prešove. Prešovčania obstali v konkurencii okolo 300 projektov z celej Európy. Spolu s nimi ocenili ďalších 31.
Konateľ A-typ-u Rudolf Bicek za najzložitejšie označil zakomponovať zložité technické zariadenia, používané dnešnými bankami do historických interiérov. Získanú medailu hodlajú umiestniť na opravený objekt ako súčasť pamätnej tabule a na jej odhalenie v septembri t. r. pozvú zástupcov Európskej komisie.

Podľa riaditeľky PÚ Márie Polákovej rekonštrukcia si vyžadovala citlivý prístup, špecifické reštaurátorské práce, atypické obkladačky, intarziu stien a podobne. S prvými úvahami o oprave objektu sa začalo v roku 1992, keď ho získala Investičná rozvojová banka. Projekt vznikol v roku 1995, práce začali o dva roky neskôr a skončili v roku 2002. Vyžiadali si okolo 90 miliónov Sk. Okrem hlavného zhotoviteľa prác A-TIS, a. s. , Prešov sa na prácach podieľalo ďalších 30 firiem.

Výstavnú secesnú budovu na účely finančného ústavu na rohu Hlavnej a Levočskej ulice postavili v rokoch 1923 - 1924. Ide o zriedkavý, ale pekný príklad secesnej architektúry v Prešove. Na prednej strane má od začiatku štyri skulptúrne výzdoby s názvami Pokoj a láska, Hojnosť, Sporivosť a Veda. Budova pomenovanie dostala po Michalovi Bosákovi, ktorý v roku 1920 založil Americko-slovenskú banku v Bratislave a jednu z jej deviatich filiálok v Prešove. Bosák sa narodil na východnom Slovensku, kariéru urobil v USA a jeho podpis sa začiatkom 20. storočia objavil na americkej desaťdolárovej bankovke. V súčasnosti v priestoroch sídli pobočka Národnej banky Slovenska a OTP banka.
(jj)
 

Vyberte región